Vice v lisice

19. 6.-11. 10. 2020

Center za sodobno umetnost, grad Ujazdowski, Varšava, Poljska

Amanda Ross-Ho in Dozie Kanu, postavitev razstave Vice v lisice v Centru za sodobno umetnost, grad Ujazdowski, Varšava, 2020.

Foto: Karolina Zajączkowska. Z dovoljenjem umetnika, BQ Berlin in Centra za sodobno umetnost, grad Ujazdowski.

Razstava Vice v lisice, ki jo je kuriral umetniški kolektiv Slavs and Tatars in je bila prvič predstavljena kot osrednja razstava 33. grafičnega bienala Ljubljana leta 2019, je bila kot potujoča razstava na ogled v središču za sodobno umetnost na gradu Ujazdowski v Varšavi na Poljskem. V Ljubljani je predstavila 37 umetnikov, tokrat je bil ta splošni pregled satire kot grafičnega žanra razširjen tako, da so bili vanj vključeni tudi poljski umetniki. Kuratorji so predstavili širok izbor del umetnikov iz Slovenije, Ukrajine, Gruzije, Bolgarije pa tudi Kitajske, Irana, Velike Britanije in ZDA.

Zajedljive šale, zbadljive risbe, aktivistične intervencije, ironični memi. Kako se je v zadnjih desetletjih razvijal humor? Pri razstavi Vice v lisice umetniškega kolektiva Slavs and Tatars gre za satiro: njeno moč in njene slabosti.

Satira je moralistična in kritična v enaki meri: podivjanost in subverzivnost sta v njeni naravi. Lahko se norčuje, a tudi terorizira. Humor se seveda spreminja s političnimi premiki in tehnološkim razvojem. Znano je, da je komično izražanje še posebno cvetelo v avtoritarnih režimih, kar velja za bogato tradicijo komunističnega humorja v srednji in vzhodni Evropi ali mnoge primere z Bližnjega vzhoda. Satira je prav tako lahko orodje ideologije, tudi če je zelo ustrezna za razkrinkavanje mehanizmov oblasti. V teh časih postresnice postane lakmusov papir razpoloženja v družbi.

Razstava prikazuje tako zgodovinska kot sodobna dela, vključno z umetniškimi intervencijami, satiričnimi revijami in akademskimi razpravami. Slavs and Tatars grafike niso zvedli zgolj na vlogo »medija«, ampak so jo naredili dejavno.

Umetniki in umetnice: Lawrence Abu Hamdan, Hamja Ahsan, Pablo Bronstein, Cevdet Erek, Arthur Fournier in Raphael Koenig, Martine Gutierrez, Flaka Haliti, Stane Jagodič, Zhanna Kadyrova, Sachiko Kazama, Dozie Kanu, Ferdinand Kriwet, Ella Kruglyanskaya, Tala Madani, Marlie Mul, Woody De Othello, Alenka Pirman in KULA, Amanda Ross-Ho, Lin May Saeed, Top lista nadrealista, Endre Tot, Anna Uddenberg, Martina Vacheva, Nicole Wermers, Giorgi Xaniashvili, Xiyadie, Honza Zamojski ter Bolesław Chromry, Rafał Dominik, Lubomir Grzelak, Łukasz Kozak, Maria Magdalena Kozłowska, Jana Shostak in Jakub Jasiukiewicz, Mikołaj Sobczak, Jacqueline Sobiszewski, Justyna Stasiowska, Ewa Tatar in Andrzej Szpindler.

Kuratorji: Slavs and Tatars v sodelovanju z Michałom Grzegorzekom.

Koproducenta: MGLC in Center za sodobno umetnost, grad Ujazdowski.