Od Sternenov do stripa

Narodna galerija, Mestna galerija Ljubljana, Center in Galerija P74, Galerija Kapelica, Galerija Alkatraz, Galerija Kresija

27. grafični bienale, postavitev spremljevalne razstave Tiskano v MGLC, Galerija Kresija, Ljubljana, 2007.

Foto: Bojan Velikonja. Arhiv MGLC.

Prvi listi. Začetki moderne umetniške grafike na Slovenskem

  1. 9.–14. 10. 2007, Narodna galerija – Galerija Narodni dom

Leta 1921 je v Sloveniji nastopila mlajša generacija in utrla pot umetniški grafiki. Ta je doživela vrhunec z ljubljansko grafično šolo v drugi polovici 20. stoletja. Prej so se od leta 1900 do leta 1920 občasno pojavljali spontano zasnovani grafični listi. Ustvarili so jih nekateri slovenski umetniki, ki so pod vplivom doživljanja problematike v slikarstvu in čedalje močnejše vizualne komunikacije iskali v grafiki nove možnosti za izražanje. Njihovo raziskovalno in eksperimentalno delovanje v grafičnih tehnikah barvni lesorez, suha igla in jedkanica se je največkrat končalo z nizkimi nakladami in nikoli ni bilo predstavljeno javnosti.

Umetniki in umetnice: Božidar Jakac, Rozalija Klein-Sternen, Tone Kralj, Veno Pilon, Hinko Smrekar, Matej Sternen, Saša Šantel, Helena Vurnik.

Kustos: Andrej Smrekar.

 

Thomas Nozkowski, Dela na papirju

  1. 8.−9. 9. 2007, Prostori zbirke Mestne galerije Ljubljana

Slike na papirju, ki jih ustvarja ameriški umetnik Thomas Nozkowski, rišejo svet njegovega uma: spomine, veselje, zgodovino. Pogosto so večje od njegovih platen, vendar niso študije, temveč dognana, zgovorna in surova dela. V svetu, ki je vse bolj osamljen in digitalno izkoreninjen, delujejo nekoliko čudaška dela Nozkowskega na gledalca pomirjujoče, češ, umetnost je še vedno lahko ročno narejena, ganljiva, bistroumna in osebna.

Kustos: Aleksander Bassin.

 

Knjiga umetnika. Nove pridobitve v zbirki P74

  1. 9.–20. 9. 2007, Center in Galerija P74

Knjiga umetnika je zamisel za knjigo – umetniško delo, ki ga v celoti zasnuje umetnik. Center in Galerija P74 je prve izvode knjig umetnikov dobil leta 2003. Leta 2004 so v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom prvič razpisali javni razpis za realizacijo knjige umetnika. Na razstavi v okviru 27. grafičnega bienala so bila predstavljena dela z razpisov pa tudi druge nove pridobitve v zbirki Centra in Galerije P74, ki je v času razstave vsebovala že več kot trideset naslovov.

Umetniki in umetnice: Andrejka Čufer, Dejan Habicht, Jure Engelsberger, Wiebke Loeper, Kateřina Šedá, Zora Stančič, Mladen Stilinović, Matej Stupica, Jaka Železnikar, kolektiv Temporary Services, Goran Trbuljak idr.

Kustosinja: Urška Jurman.

 

Muzej Ferraille

  1. 9.–16. 9. 2007, Galerija Kapelica

Razstava je na muzejski način prikazala zgodovino stripovskega lika Mr. Ferrailla, njegov vzpon in padec, njegove mutacije skozi čas in tudi spreminjanje njegovih stvariteljev Waltshlussa in Gonza. Mr. Ferraille, kovinski robot, se je pojavil v časopisih leta 1924 in opeval eliksir večne mladosti. Gospodu iz odpadnega železa sta avtorja zaradi uspeha te čudodelne pijače in priljubljenosti med mladino posvetila prvo ilustrirano knjižico Mr. Ferraille in nato leta 1931 revijo Ferraille Illustré. In zgodba o uspehu se je nadaljevala.

Muzej Ferraille je leta 2003 ustanovilo francosko združenje Les Requins Marteaux, javnosti pa so ga prvič prikazali na mednarodnem stripovskem festivalu Angoulême 2003.

Gostovanje Les Requins Marteaux je sofinanciral Francoski inštitut Charles Nodier.
Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana.
Koprodukcija: Galerija Kapelica, MGLC.

Koordinatorka: Katerina Mirović.

 

3500 cm2    

Projekt umetniškega plakata

  1. 9.–20. 9. 2007, Galerija Alkatraz

Projekt 3500 cm2 je imel za izhodišče plakat, iz katerega umetnik ustvari umetniško delo. Sprva je bil zamišljen za Blueroom, glasbeni in umetniški dogodek, ki se vsak sobotni večer odvija v rimskem Rialtu Santambrogiu. Temeljil je na dveh iztočnicah: na unikatnosti (umetniško delo, ki ga umetnik ustvari posebej za to priložnost) in ponavljanju (multiplikacija umetniškega dela, namenjena vsakomur, ki se udeleži dogodka). Tako je plakat na eni strani množični objekt, nosilec podobe, po drugi pa avtorjev odtis. Projekt 3500 cm2 je alternativno vzpostavljanje kulturne platforme, ki razširja komunikacijsko moč umetnosti. Je modularni projekt, ki ga je mogoče prilagajati in razvijati v različnih okoliščinah. Njegov najpomembnejši cilj je, da nenehno vzpostavlja dialog z občinstvom.

Umetniki in umetnice: Carla Accardi, Nicoletta Agostini, Maria Thereza Alves, Mark Bain, Kuba Bakowski, Massimo Bartolini, Elisabetta Benassi, Wolfgang Berkowski, Dafne Boggeri, Sarra Brill & Chiara Graziani, Alessandro Bulgini, Pedro Cabrita Reis, Chiara, Paolo Chiasera, Marco Fedele di Catrano, Jimmie Durham, Davide D’elia, Vadim Fiškin, Parastou Forouhar, Stefania Galegati, Rainer Ganahl, Mario Garcia Torres, Christoph Girardet, Stanislao Di Giugno, Globalgroove, Luis Gonzales Palma, Laurent Grasso, Heidrun Holzfeind, Silvia Iorio, Yun-Fei Ji, Rob Johannesma, Marco Klefisch, Gabriel Lester, Chi Wo Leung, Alon Levin, Robert Lippok, Giuliano Lombardo, Flavio de Marco, Jeannette Montgomery Barron, Liliana Moro, Vlan Nanca, Elena Nemkova, Carsten Nicolai, Olaf Nicolai, Dennis Oppenheim, Laura Palmieri, Mikael Paananen & Linda Tallroth, Jorge Peris, Alessandro Piangiamore, Federico Pietrella, Giuseppe Pietroniro, Cesare Pietroiusti, Ph.on (Dario D’aronco & Roberto Gammone), Riccardo Previdi, Emilio Prini, Rä di Martino, Philippe Rahm, Marco Raparelli, Annie Ratti, Max Renkel, Luigi Rizzo, Guendalina Salini, Andrea Salvino, Corrado Sassi, Maurizio Savini, Donatella Spaziani, Paolo William Tamburella, Luca Trevisani, Costa Vece, Luca Vitone, Emiliano Zelada, Italo Zuffi.

Kustos: Lorenzo Benedetti.

 

Tiskano v MGLC

  1. 9.–28. 9. 2007, Galerija Kresija

Mednarodni grafični likovni center je od svojih začetkov leta 1986 gostil številne umetnice in umetnike in bil založnik tiska mnogih pomembnih in uveljavljenih avtorjev. Marsikateri mu je podaril svoj grafični opus in precej grafik iz domače produkcije je dobilo mednarodne nagrade. Na razstavi je bil predstavljen izbor del umetnikov, ki so tiskali v grafičnih tehnikah akvatinte, jedkanice, sitotiska, suhe igle in brusa.

Umetniki in umetnice: Getulio Alviani, Richard Anuszkiewicz, Janez Bernik, Bogdan Borčić, Andreas Christen, Jože Ciuha, Vesna Črnivec, Anthony Hill, Drago Hrvacki, Andrej Jemec, Janusz Kapusta, Julije Knifer, Metka Krašovec, Laibach, Edoardo Landi, Lojze Logar, Peter Lowe, Vladimir Makuc, Manfredo Massironi, Almir Mavignier, Kiar Meško, François Morellet, Klavdij Palčič, Ivan Picelj, Zora Stančič, Jeffrey Steele, Joël Stein, Miha Štrukelj, Petar Waldegg, Huiqin Wang, Ryszard Winiarski, Karel Zelenko.

Koordinatorka: Petra Klučar.