Justseeds Artists’ Cooperative, Zatočišče

22. 9.–20. 11. 2011

Galerija Alkatraz

Justseeds, Zatočišče (2011), 29. grafični bienale, Ljubljana, 2011, postavitev razstave nagrajenca v Galeriji Alkatraz.

Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

Skupina Justseeds, ustanovljena leta 1998 v Chicagu kot projekt Josha MacPheeja za distribucijo grafike, je leta 2007 postala umetniška zadruga s sedežem v Portlandu. Organizacija ima trenutno sedež v Pittsburghu, njeni člani pa prihajajo iz mest v Združenih državah Amerike (Oakland, Portland, New York, Pittsburgh, Providence, East Lansing, Milwaukee in Chicago), Mehike (San Cristóbal de las Casas) in Kanade (Montreal). Na razstavi smo si lahko ogledali instalacijo in različne tehnike (sitotisk, linolej in lesorez, kiparjenje).

»Delo z naslovom Zatočišče se ukvarja s temama migracij in razseljenosti. Ustvarili bomo vseprevzemajoče okolje podob in struktur, povezanih z gibanjem ljudi, bitij, blaga in idej v našem globaliziranem sistemu izmenjave in komunikacije. Jedro dela bodo migracije zaradi vojn ali ekonomskih razlogov in razseljenost zaradi uničevanja okolja in izkoriščanja: analizirali bomo globalni sistem, zgrajen na poceni virih in ceneni delovni sili, in ponazorili poskuse posameznikov, družb, idej in ekoloških združenj, da bi se osvobodili omejitev sistema. Uporabili bomo grafične in večbarvne tehnike tiskanja in ponavljajočih se nanosov za ustvarjanje pripovedi, s katerimi bomo poskušali razčleniti cilje in motive vseh vpletenih. Radi bi opozorili na razpoke, ki obstajajo v sicer do potankosti izdelanem sistemu predpisov in njihovega izvajanja, in na to, kaj se lahko izmuzne skozi te razpoke. V delo bodo vključeni kioski, kjer bomo delili zemljevide izbranih pokrajin, znotraj pripovedi bodo skriti kotički, zatočišča, v katerih si tisti, ki so v stanju negotovosti, najsi gre za ljudi, živali ali ideje, za trenutek odpočijejo.« (Justseeds za katalog 29. grafičnega bienala.)

Člani skupine Justseeds: Roger Peet, Meredith Stern, Mary Tremonte, Shaun Slifer, Josh MacPhee, Colin Matthes, Dylan Miner, Santiago Armengod, Thea Gahr, Erik Ruin, Bec Young, Pete Yahnke, Kevin Caplicki, Molly Fair, Jesse Purcell.

Kustos: Božidar Zrinski.