Grand Prix – slovenski nagrajenci grafičnih bienalov

3. 4.-4. 5. 2003

Jakopičeva galerija

Grand Prix, razstavna zgibanka, 2003 (oblikovanje: id studio).

Arhiv MGLC.

Razstava je bila zgodovinski in dokumentarni uvod v 25. mednarodni grafični bienale in hkrati počastitev petdesetletnega delovanja bienala. Nagrade kot umetnostna institucija govorijo o dveh stvareh: o ustvarjalni prepričljivosti umetnikov, ki so jih prejeli, in o politiki tistih, ki nagrade izbirajo in dodeljujejo. Na to kaže razstava Grand Prix, ki je bila zamišljena kot celostni prikaz tistih grafičnih del slovenskih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki so bila nagrajena na bienalih v Ljubljani in drugih grafičnih razstavah po svetu. Njen namen je bilo pokazati tisto ustvarjanje na ozemlju Slovenije po drugi svetovni vojni, ki je hotenja ljubljanskega bienala povezalo z relevantnim svetovnim umetnostnim dogajanjem, ki sta ga po drugi svetovni vojni utrjevala bienale v Benetkah in Documenta v Kasslu.

Razstavljena dela so bila iz zbirk avtorjev ali njihovih družin ter iz javnih zbirk Galerije Božidarja Jakca, Goriškega muzeja, Mednarodnega grafičnega likovnega centra, Moderne galerije in Pokrajinskega muzeja na Ptuju.

Umetniki in umetnice: Božidar Jakac, Lojze Spacal, France Mihelič, Zoran Mušič, Riko Debenjak, Vladimir Makuc, Janez Boljka, Jože Spacal, Kiar Meško, Bogdan Borčić, Gorazd Šefran, Jože Ciuha, Zvest Apollonio, Boris Jesih, Tinca Stegovec, Klavdij Tutta, Lojze Logar, Štefan Galič, Samuel Grajfoner, Peter Ciuha, Zora Stančič, Mojca Zlokarnik in Adriana Maraž.

Kustosinja: Breda Škrjanec.