Grafični bienale, z vami vse od leta 1955

18. 9.-24. 11. 2013

Galerija Cankarjevega doma

Grafični bienale, z vami vse od leta 1955; Jasmina Cibic, Konstrukcija dolgega prehoda (2013), 30. grafični bienale Ljubljana, 2013, performativna instalacija v Galeriji Cankarjevega doma.

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Zaradi jubileja je bil poseben prostor odmerjen razstavi o zgodovini ljubljanskega grafičnega bienala. Pokazala je njegovo soodvisnost z uradno kulturno politiko in učinke političnega gibanja neuvrščenih na področju kulture in umetnosti v nekdanji Jugoslaviji, hkrati pa je prikazala umeščenost grafičnega medija in bienala v vsakdanjem življenju. Osvetlila je institucionalne krize bienala v osemdesetih in devetdesetih letih 20. stoletja in različne poskuse njegovega repozicioniranja zaradi spremenjenih geopolitičnih okoliščin. Na ogled so bili arhivski televizijski posnetki, osebna pričevanja in spomini, pisma in drugi dokumenti, ki razkrivajo potovanje bienala skozi desetletja njegovega obstoja. Poudarek je bil tudi na izbrani predstavitvi del z bienalskih razstav minulih desetletij.

Razstava Grafični bienale, z vami vse od leta 1955 je bila sestavljena iz zasebnih zbirk in zbirk MGLC Ljubljana, MSU+MG Ljubljana, MSU Beograd, MSU Zagreb, RTV Slovenija in Adriatica Slovenice. Pospremljena je bila z intervencijami Viktorja Bernika Motnja, Jasmine Cibic Konstrukcija dolgega prehoda, DDR (Damijan Kracina, Alenka Pirman in Jani Pirnat), Zore Stančič ter dokumentarnim filmom o Zoranu Kržišniku Matjaža Žbontarja.

Kustosinja: Petja Grafenauer.