Fundamina

10. 6.–16. 9. 2001

Mednarodni grafični likovni center (MGLC)

Fundamina; Andy Warhol, Mao (1972), Krava (1966), Srebrni oblaki (1966), Ribe (1983), 24. mednarodni grafični bienale, Ljubljana, 2001, postavitev spremljevalne razstave v MGLC.

Foto: Igor Lapajne. Arhiv MGLC.

Razstavni sklop Fundamina je nastal v znamenju umetnostnozgodovinskega prizadevanja grafičnega bienala. Manjše selektorske razstave v prostorih Mednarodnega grafičnega likovnega centra so predstavile tri za razvoj sodobne grafike pomembne umetnike ter opozorile na zgodovinski vidik in pomembnost grafike.

Zoran Mušič: selekcijo del sta pripravila Zoran Kržišnik in Boštjan Soklič v sodelovanju z Goriškim muzejem iz Nove Gorice, ki hrani obsežno zbirko umetnikovih del. Predstavljenih je bilo več kot 50 del iz različnih obdobij umetnikovega ustvarjanja vključno z njegovim najbolj znamenitim ciklom z naslovom Nismo poslednji.

Andy Warhol: selekcijo del je pripravil kustos Mark Francis. Izbral je dela, ki kažejo, kako dobro je Warhol razumel tehniko množične proizvodnje, zlasti tiska. V štirih razstavnih prostorih so bile predstavljene tapete Krave (nastale leta 1966), Ribe (iz leta 1983), Avtoportret (1976) in Mao (1972). Posebna zanimivost je bil izbor Warholovih knjig, ki jih je umetnik delal najprej v nizkih nakladah in jih delil strankam in prijateljem. Razstavljenih je bilo 11 knjig in 2 naslovnici glasbenih plošč. Razstavo je zaokrožila serija 10 grafik z naslovom Electric Chair Portfolio iz leta 1971.

Mimmo Paladino: selekcijo del je pripravil Enzo Di Martino. Mimmo Paladino je eden najpomembnejših predstavnikov italijanske transavantgarde, ki se je oblikovala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Predstavljena sta bila dva cikla grafik z naslovom Pet kontinentov in Grbi, nastala v letu 1996.

Umetniki: Zoran Mušič, Andy Warhol, Mimmo Paladino.

Kustosi: Zoran Kržišnik, Boštjan Soklič, Mark Francis in Enzo Di Martino.