Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

3. mednarodna grafična razstava

Katalog 3. mednarodne grafične razstave, ki je bila na ogled v Moderni galeriji in na kateri se je predstavilo 297 umetnikov in umetnic iz 28 držav in posebna skupina pariške šole. Dela je ocenjevala devetčlanska mednarodna žirija. Razstava je bila organizirana pod pokroviteljstvom predsednika takratne Federativne ljudske republike Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Ena od novosti, ki so jo organizatorji 3. mednarodne grafične razstave uvedli leta 1959, in ki je potem postala tradicionalna, so bile tudi osebne retrospektive prvih treh nagrajencev prejšnjega bienala. Tako so si obiskovalci tega leta lahko ogledali razstave Henri-Georgesa Adama, Zorana Mušiča in Jurgena von Konowa, v katalogu pa prebrali spremna besedila.

V katalogu 3. mednarodne grafične razstave so bile prvič natisnjene barvne reprodukcije. Organizatorji so se tudi odločili, da bo naslovnica katalogov odslej vsakič predstavila grafiko prejšnjega prejemnika velike nagrade. To pravilo se je obdržalo vse do 24. mednarodnega grafičnega bienala. Na naslovnici kataloga je reprodukcija bakroreza Henri-Georgesa Adama November iz leta 1952.

Uredniki

Zoran Kržišnik

Avtorji

Marijan Dermastia, Zoran Kržišnik, Georges Salles, Bernard Gheerbrant, Torsten Bergmark, Majda Kržišnik, Ljerka Menaše, Melita Stele-Možina, Ciril Velepič

Prevajalci

Francoski prevod: Jelisava Čopič, Sidonija Jeras.

Izdal in založil

Sekretariat za organizacijo mednarodnih grafičnih razstav v Ljubljani

Leto

1959

Jezik

slovenski, francoski

Število strani

189