Regina José Galindo, Skupna tla

13. 9. 2013

Park Tivoli

Regina José Galindo, performans Skupna tla ob otvoritvi 30. grafičnega bienala Ljubljana, 2013, park Tivoli.

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Regina José Galindo se je v sklopu 30. grafičnega bienala Ljubljana v Jakopičevi galeriji predstavila s pregledno razstavo svojega opusa, ki jo je na dan odprtja pospremila s performansom Skupna tla v Parku Tivoli. Z njim je, kot pravi sama, želela pokazati na tanko črto med žrtvijo in mučiteljem in izpostaviti, da ni opravičila za nečloveško ravnanje.

Njeno umetniško delovanje se je začelo s poezijo in prehod v prostor performativnosti se je zgodil povsem naravno. Spodbudila sta jo vpliv drugih pisateljev in vizualnih umetnikov in predvsem potreba po izražanju same sebe. Njeno umetniško prakso je oblikovalo zavedanje močnega pesniškega naboja telesa, s katerim še danes »upodablja besede«. Njen prehod od poezije k performansu ni osamljen primer, saj so številni ustvarjalci književnosti v vizualni umetnosti, glasbi in performansu odkrivali možnosti poezije onkraj poezije.

Galindino delo Skupna tla je bilo novo in posebej naročeno za 30. grafični bienale Ljubljana. Posnetek njenega pretresljivega performansa si lahko ogledate na naslednji povezavi.