Robert Morris iz zbirke MGLC

11. 9.-3. 11. 2013

Peterokotni stolp, Ljubljanski grad

Robert Morris iz zbirke MGLC; Iz dnevnikov 1961–1967 (2003), 30. grafični bienale Ljubljana, 2013, postavitev spremljevalne razstave v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu.

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Na razstavi smo iz zbirke Mednarodnega grafičnega likovnega centra ponovno predstavili dela Roberta Morrisa Iz dnevnikov 1961–1967 (From the 1961–1967 Notebooks). Nastala so kot site-specific instalacija v produkciji 25. grafičnega bienala leta 2003 in bila prvič razstavljena v atriju Narodnega muzeja Slovenije. Narava dela je taka, da lahko zaživi le v specifičnih okoljih, saj njegova komunikativnost zahteva drugačno vrsto branja. Po obliki spominja na beležnico, tako da se gledalec lahko prosto sprehaja med njenimi stranmi. Po končani razstavi je avtor vseh štirinajst »listov« iz beležnice poklonil v zbirko MGLC.

Robert Morris je bil ameriški kipar, konceptualni umetnik in pisatelj. Velja za enega najpomembnejših umetnikov in hkrati teoretikov minimalizma, pomembno pa je prispeval tudi k razvoju performansa, land arta in umetniških instalacij. Predstavljeno delo Iz dnevnikov 1961– 1967 je prikazalo reprodukcije risb iz umetnikovih beležnic, nastalih med omenjenima letoma. Večina teh risb nikdar ni doživela realizacije ali pa le deloma. Izbor »listov« je bil razstavljen leta 2011 v muzeju KUMU v Talinu, na razstavi Mapiranje, ki jo je pripravil Mednarodni grafični likovni center na povabilo Grafičnega trienala v Talinu.

Kustosinja: Breda Škrjanec.