Raymond Pettibon

23. 6.–2. 10. 2005

Mednarodni grafični likovni center (MGLC)

Raymond Pettibon, risbe iz zbirke Dorothe Zwirner (levo in zadaj) in ovitki gramofonskih plošč iz fonoteke Radio Študent (desno), 26. grafični bienale Ljubljana, 2005, postavitev razstave nagrajenca v MGLC.

Foto: Tomaž Lunder. Arhiv MGLC.

Sodobni ameriški umetnik Raymond Pettibon je za svojo knjigo litografij in besedil Parcele na pósodo (Plots on loan), razstavljeno na
25. mednarodnem grafičnem bienalu (2003), dobil veliko častno nagrado. S tem se je pridružil eminentni druščini nagrajencev, ki so dobili priložnost za samostojno predstavitev na bienalu (Damien Hirst leta 2003, Richard Hamilton leta 2001 itd.).

Raymond Pettibon (1957) se ukvarja z risbo, tekstom in oblikovanjem knjig umetnika. Rad se umika v zgodovino in z distance oživlja posamezne ključne figure predvsem ameriške kulturne in politične scene petdesetih in šestdesetih let 20. stoletja.

Na razstavi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru je bilo predstavljenih več kot petdeset risb, v katerih se je avtor osredotočil na pomen odnosa med tekstom in podobo v svojem delu. Ukvarja se tako s pisanjem kot risanjem in prav s kombinacijo teksta in podobe, ki izhaja iz stripovskega jezika, ustvari unikatni hibrid oziroma mešanico citatov, vzetih iz raznih kontekstov, ter jih potisne v novo zgodbo. V njegovih delih je mogoče najti spomine, približne citate, občutke, zamisli in slike, ki so se mu porajale ob branju avtorjev od sodobne literature do sv. Avguština in Biblije. Zanj so vse knjige ena sama velika knjiga, iz katere lahko zajema. Na razstavi so bili predstavljeni dela iz zasebne zbirke in ovitki gramofonskih plošč iz fonoteke Radia Študent.

Kustos: Božidar Zrinski.