Miklós Erdély, Izvirnik in kopija + indigo risba

14. 9.–24. 11. 2013

Muzej sodobne umetnosti Metelkova

Miklós Erdély, Izvirnik in kopija + indigo risba, 30. grafični bienale Ljubljana, 2013, postavitev razstave nagrajenca v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Razstava prejemnika velike častne nagrade 29. grafičnega bienala Ljubljana, na katerem se je predstavil s projektom Nečuvani denar (1956). Miklós Erdély (1928–1986) je bil umetnik, arhitekt, pisatelj, pesnik, filmski ustvarjalec in ena od ključnih figur na področju neoavantgardne in konceptualne umetnosti na Madžarskem. Od zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je nenehno ukvarjal z vprašanjem izvirnika in kopije ali, širše gledano, s problematiko slikovne reprezentacije; številna dela, ki jih je ustvaril v duhu »novega koncepta umetnosti«, so povezana s temi »tradicionalnimi« vprašanji.

Razstavljene fotografije so bile logične in deloma tehnične predhodnice risb na indigo (karbon) papirju, ki so bile tudi na ogled in o katerih je leta 1983 zapisal: »Vsa zadeva z indigo papirjem izvira iz tega, da sem želel proučiti reprezentacijski vidik umetnosti … ad absurdum. Reprezentacijsko naravo umetnosti. Mislil sem, da je to pojav magičnega snovanja, da je umetniška upodobitev ostanek magije v našem sodobnem svetu. In če gre za ostanek magije, je to treba izpeljati ad absurdum.« (iz eseja kustosinje Annamárie Szőke, ki je bil objavljen v katalogu 30. grafičnega bienala Prekinitev)

Razstava je bila organizirana v sodelovanju z Miklós Erdély Foundation (EMA).

Kuratorka: Annamária Szőke.