María Elena González, Serija Govorica dreves

28. 8.-1. 11. 2015

Galerija Cankarjevega doma

María Elena Gonzáles, Govorica dreves, 31. grafični bienale, Ljubljana, 2015, postavitev razstave nagrajenca v Galeriji Cankarjevega doma.

Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

María Elena González je prejemnica osrednje nagrade grand prix za serijo del Govorica dreves, razstavljeno na 30. grafičnem bienalu v Ljubljani (2013). Na samostojni razstavi, ki je bila na ogled v Galeriji Cankarjevega doma, je serijo dopolnila z najnovejšo produkcijo, narejeno posebej za razstavo v Ljubljani.

María Elena González je kiparka, vendar svoje projekte inovativno širi tudi na področja grafike, komponirane glasbe in performansa. Razstava Serija Govorica dreves je izhajala iz avtoričinega navdiha ob srečanju s podrto brezo. Lubje breze, ki ima specifično strukturo, je sploščila, izdelala radiranke in risbe, nato pa brazdaste vzorce skenirala in jih dala lasersko zarezati v zvitke za mehanični klavir (pianolo). Na ogled so bili najnovejše risbe, radiranke, grafike, video projekcija in zvitki za mehanični klavir, ki razkrivajo umetniški postopek in fascinacijo nad oblikami, s katerimi se je umetnica srečala v naravi. V sodelovanju z domačimi glasbeniki je bil del razstave tudi glasbeni dogodek, na katerem je bilo mogoče poslušati in slišati glasbo brezovih dreves, partiture, polne fraz, polifonije in za današnji čas presenetljivo modernih ritmov.

Kustos: Božidar Zrinski.