Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

27. grafični bienale: Razvezane oči nemira

Katalog 27. grafičnega bienala z naslovom Razvezane oči nemira je bil eno od prizorišč osrednje razstave, ki je bila na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru in na drugih prizoriščih v Ljubljani in Sloveniji (avtobus ljubljanskega potniškega prometa, jumbo panoji, Mercator Center Celje in Maribor, Modna hiša, pasaža Maximarketa in plakatna mesta v Ljubljani, spletni mesti jaka.org in india.si, ljubljanski Ribji trg, ljubljanska stanovanja). Na osrednji razstavi se je predstavilo 51 umetnikov in umetnic, dela je ocenjevala tričlanska mednarodna žirija, kustosi pa so bili Lilijana Stepančič, Breda Škrjanec in Božidar Zrinski.

Na ogled so bile tudi razstava nagrajenca prejšnjega bienala Stigma (Trienal Poli/Gráfika de San Juan) in spremljevalne razstave: Prvi listi, začetki umetniške grafike na Slovenskem; 3500 cm2, projekt umetniškega plakata; Thomas Nozkowski, Dela na papirju; Knjiga umetnika, nove pridobitve v zbirki P74; Muzej Ferraille in razstava Tiskano v MGLC. Kuratorji razstav, ki so potekale v Cankarjevem domu, Narodni galeriji, Galeriji Alkatraz, prostorih zbirke Mestne galerije, Centru in galeriji P74, Galeriji Kapelica in Galeriji Kresija, so bili Marimar Benítez, Andrej Smrekar, Lorenzo Benedetti, Aleksander Bassin in Urška Jurman. V bogato opremljenem katalogu, ki v celoti vsebuje barvne reprodukcije, so objavljena tudi spremna besedila razstav.

Uredniki

Lilijana Stepančič

Avtorji

Zoran Kržišnik, Lilijana Stepančič, Boštjan Pucelj, Sandro Pignotti, Miklavž Komelj, Metka Krašovec, Breda Škrjanec, Božidar Zrinski, Tatjana Orbović, Roma Piotrowska, Maks Bochenek, Mikael Kihlman, Yong Woo Lee, Ješa Denegri, Arjan Pregl, Marija Mojca Pungerčar, Sylvère Lotringer, Zora Stančič, Anja Šmajdek, Jaka Železnikar, Dan Perjovschi, Marimar Benítez, Dušan Pirih Hup, Andrej Smrekar, Les Requins Marteaux, Lorenzo Benedetti, Sid Sachs, Urška Jurman, Petra Klučar, Andrej Štular, Katerina Mirović, Marina Mihelič Satler

Prevajalci

Prevod iz angleščine v slovenščino: U.T.A. Prevajanje, Miha Žličar s.p. Prevod iz slovenščine v angleščino: Rawley Grau, Nikolai Jeffs. Prevod iz nemščine v slovenščino: Alenka Mercina. Prevod iz nemščine v angleščino: Janez Špendov.

Oblikovanje

Irene Hoffman Design in Vesna Vidmar

Izdal in založil

MGLC

Leto

2007

Jezik

slovenski, angleški

Število strani

445