Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

26. grafični bienale Ljubljana: Sunek

Katalog 26. grafičnega bienala Ljubljana z naslovom Sunek, ki je tokrat prvič potekal v nekdanjih proizvodnih prostorih Tobačne Ljubljana in na katerem se je predstavilo 149 umetnic in umetnikov v izboru 18 mednarodnih grafičnih ustanov. Dela je ocenjevala petčlanska mednarodna žirija. Umetniški vodja osrednje bienalske razstave je bil Jure Mikuž, kuratorja slovenskega dela pa sta bila Breda Škrjanec in Božidar Zrinski.

V sklopu bienala so bile postavljene osebna retrospektiva nagrajenca prejšnjega bienala (Raymond Pettibon) in spremljevalni razstavi Najlepše grafike in Prva linija. Kuratorji razstav so bili Lilijana Stepančič, Breda Škrjanec, Božidar Zrinski in Ješa Denegri. Ob tem je izšel tudi razstavni katalog.

Katalog osrednje razstave poleg uvodnih besedil vsebuje tudi spremna besedila kuratorjev iz vabljenih grafičnih ustanov in predstavitev simpozija 26. grafičnega bienala, ki je bil 4. in 5. decembra 2004 v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Katalog je bogato opremljen, v celoti vsebuje barvne reprodukcije. Na naslovnici kataloga je fotografija postavitve osrednje razstave in deli finskih umetnic Hanne Oinonen in Tuije Arminen. Grafična zasnova kataloga je delo Marthe Stutteregger.

 

Uredniki

Mirjam Behek

Avtorji

Lilijana Stepančič, Zoran Kržišnik, Jure Mikuž, Pia Barborič Jurjaševič, Laura Safred, Wendy Weitman, Javier Blas, María Zozaya, Yusuf, Marie-Cécile Miessner, Tessa Sidey, Marilyn Kushner, Medhat Nasr, Virve Lilja, Luigi Ficacci, Breda Škrjanec, Božidar Zrinski, Tomasz Gryglewicz, Plamena Dimitrova-Račeva, Judith Wan-ju Wang, Elisabeth Fiedler, Vladimir Nazanski, Alicia Candiani, Sawako Ogiwara, Eve Kask, Anders Härm, Elvis Fuentes

Prevajalci

Prevod iz angleščine v slovenščino: Miha Žličar, Tina Škoberne, Tina Vrhunec. Prevod iz slovenščine v angleščino: Rawley Grau.

Oblikovanje

Martha Stutteregger

Izdal in založil

MGLC

Leto

2005

Jezik

slovenski, angleški

Število strani

419