Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

19. mednarodni grafični bienale

Katalog 19. grafičnega bienala, ki je bil na ogled v Moderni galeriji in na katerem se je predstavilo 375 umetnikov in umetnic iz 49 držav. Dela je ocenjevala štiričlanska mednarodna žirija.

Osrednjo bienalsko razstavo, osebne retrospektive nagrajencev in spremljevalne razstave so postavili Zoran Kržišnik, Majda Jerman in Pavel Toplak. Postavljene so bile osebne retrospektive prvih treh nagrajencev prejšnjega bienala (Haydeé Landing, Patrick L. Mahon, Petar Waldegg) in razstavi Maxa Billa in Janeza Bernika. Ob tem so bila v katalogu objavljena spremna besedila, pa tudi besedila posameznih nacionalnih selektorjev osrednje razstave. Organizatorji so pripravili tudi posebno razstavo japonske grafike, na kateri se je predstavilo osem umetnikov, razstavo risb treh grafikov, Zvesta Apollonia, Zmaga Jeraja in Vladimirja Makuca, prikazana pa je bila tudi razstava del Gustava Gnamuša.

Katalog je bogato črno-belo ilustriran, vsebuje tudi nekaj barvnih reprodukcij razstavljenih del. Naslovnico je oblikoval Ranko Novak, Studio Znak. Tipografska ureditev kataloga je delo Srečka Mraka.

 

Avtorji

Jože Strgar, Zoran Kržišnik, Ješa Denegri, organizacijski odbor bienala Varna, Jiří Machalický, Eva Trojanová, Raija Partanen, Charalambos Daradimos, Ásrún Tryggvadóttir, Angela Vettese, Tamon Miki, Judit Sárosdy, Antonio Lique, Georg Reinhardt, Herman Hebler, Olga Blinder, W. Skulicz, žirija in odbor za »Grafiska Sällskapet«, Somporn Rodboon, Alistair Grant, David A. Greene, Pat Martin Bates, Magdi Kenawi, José David Miranda, Barbara Zeigler/Sungur, Giulio Carlo Argan, Max Bill, Breda Škrjanec

Prevajalci

Milan Mlačnik, Tanja Mastnak, Ines Perkavac, Breda Škrjanec, Pavel Toplak

Oblikovanje

Ranko Novak, Studio Znak

Izdal in založil

MGLC

Leto

1991

Jezik

slovenski, angleški

Število strani

288