Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

18. mednarodni grafični bienale

Katalog 18. mednarodnega grafičnega bienala, ki je bil na ogled v Moderni galeriji in na katerem se je predstavilo 558 umetnikov in umetnic iz 63 držav. Dela je ocenjevala šestčlanska mednarodna žirija.

Osrednjo bienalsko razstavo, osebne retrospektive nagrajencev in spremljevalne razstave so postavili Zoran Kržišnik, Sergej Pavlin, Majda Jerman in Georg Reinhardt. Postavljene so bile osebne retrospektive prvih petih nagrajencev prejšnjega bienala (Tetsuya Noda, Dan Allison, Elizabeth Ingram, Walter Valentini, Zorica Tasić). Ob tem so bila v katalogu objavljena spremna besedila in tudi besedila posameznih nacionalnih selektorjev osrednje razstave. Ob osrednji prireditvi so organizatorji pripravili tudi posebne razstave, na katerih so se predstavili Lojze Logar, Piero Dorazio, Georg Baselitz, André Lanskoy in Giuseppe Santomaso. Na razstavi z naslovom 20 let sodobne eksperimentalne serigrafije je bilo predstavljeno delo tehnološkega inovatorja Fiorenza Fallanija, postavljena pa je bila tudi posebna razstava sodobnega ameriškega lesoreza od Arakawe do Winzerja.

Katalog je bogato črno-belo ilustriran, vsebuje tudi nekaj barvnih reprodukcij razstavljenih del. Na naslovnici je reprodukcija dela Dana Allisona. Za tipografsko ureditev kataloga je poskrbel Srečko Mrak.

Avtorji

Nuša Kerševan, Zoran Kržišnik, Peter Baum, Abdus Satter, Jean-Pierre Rouge, Stoimen Stoillov, Anne Valkonen, Valgerour Hauksdóttir, Ichiro Hariu, Angel M. Ramírez, Georg Reinhardt, Herman Hebler, José Antonio Pérez Ruiz, José Sommer Ribeiro, Somporn Rodboon, Tim Mara, Leslie Luebbers, Takahiko Okada, Mel McCombie, Dan Allison, Marytka L. Kosinski, Elizabeth Ingram, Luciano Caramel, Zorica Tasić, Pavel Toplak

Prevajalci

Prevod v angleški jezik: Milan Mlačnik, Neva Miklavčič-Predan, Irena Watton.

Izdal in založil

MGLC

Leto

1989

Jezik

slovenski, angleški

Število strani

372