Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

10. bienale grafike

Katalog 10. bienala grafike, ki je bil na ogled v Moderni galeriji in na katerem se je predstavilo 403 umetnikov in umetnic iz 47 držav. Dela je ocenjevala petčlanska mednarodna žirija.

Osrednjo bienalsko razstavo, osebne retrospektive nagrajencev in spremljevalne razstave so postavili Janez Bernik, Zoran Kržišnik in Sergej Pavlin. Postavljene so bile osebne retrospektive prvih treh nagrajencev prejšnjega bienala (Riko Debenjak, Eduardo Chillida, François Morellet) in razstave devetih dotedanjih prejemnikov velike nagrade (Armin Landeck, Henri-Georges Adam, Pierre Soulages, Yozo Hamaguchi, Robert Rauschenberg, Victor Vasarely, Antoni Tàpies, Janez Bernik, Kosuke Kimura). Ob tem so bila v katalogu objavljena spremna besedila.

Katalog je bogato črno-belo ilustriran, vsebuje tudi nekaj barvnih reprodukcij razstavljenih del. Na naslovnici je reprodukcija dela Kosukeja Kimure. Oblikovanje tiskovin in tipografska ureditev kataloga je delo Jožeta Brumna.

Uredniki

Zoran Kržišnik

Avtorji

Miha Košak, Zoran Kržišnik, Bernard Gheerbrant, Jean Leymarie, Emile Veranneman, Willard E. McCracken, Jr., Claude Desailly, Jacques Dupin, Carola Giedion Welcker, François Morellet, Majda Jerman

Prevajalci

Prevod v francoščino: Viktor Jesenik. Prevod predgovorov retrospektiv v slovenščino: Janez Gradišnik. Prevod predgovorov retrospektiv v angleščino: Nada Vitorović.

Oblikovanje

Jože Brumen

Izdal in založil

Sklad za prireditev bienal in mednarodnih grafičnih razstav v Ljubljani

Leto

1973

Jezik

slovenski, francoski

Število strani

442