Razstava eto ti na

Nora Turato: eto ti na. Postavitev v MGLC.

Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.

V Amsterdamu živeča umetnica Nora Turato se je leta 2017 v Sloveniji predstavila v sklopu 32. grafičnega bienala Ljubljana, od 11. 9. do 8. 11. 2020 pa je v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled njena razstava eto ti na.

Naslov razstave je buzzword v hrvaščini – stalna besedna zveza, ki jo pogosto uporabljamo, sama pa nima posebnega pomena – in povzema Norin specifični odnos do jezika. Njeni performansi, knjige, murali, plakati in videi premlevajo iz različnih kontekstov iztrgane povedi ter jih mešajo v eklektične pastiše. Jezikovni fragmenti popularne in visoke kulture, oglaševanja, znanosti bolj zvenijo, kot pomenijo, vibrirajo v Norinih glasnih performativnih izvedbah, pisanih stenskih poslikavah in energičnih tipografijah njenih prostorskih postavitev brez nostalgije po svojem izgubljenem kontekstu. Izkušnja razstave in performansov Nore Turato je zato blizu konzumiranju jezika v digitalni dobi: potopljenosti v množico dražljajev, ki nas bolj zadevajo, kot nagovarjajo.

Kurator razstave Vladimir Vidmar izpostavlja, da »njena dela delujejo kot zapisi kolektivnega nezavednega digitalne dobe, naših travm in želja«. Otvoritev je pred Gradom Tivoli pospremila s performansom wow this huge wooden horse is great.