HAMJA AHSAN, I DON’T BELONG HERE أنا لا أنتمي الى هنا

10. 9.–21. 11. 2021

Galerija ZVKDS

Hamja Ahsan, I DON’T BELONG HERE, 34. grafični bienale Ljubljana, 2021, postavitev razstave nagrajenca v Galeriji ZVKDS.

Foto: Klemen Ilovar. Arhiv MGLC.

Hamja Ahsan je leta 2019 za delo Aspergistanski referendum (Aspergistan Referendum) prejel veliko nagrado 33. grafičnega bienala Ljubljana. Aspergistanski referendum, ki se je izvedel v Ljubljani, je pozival prebivalce, naj glasujejo za priključitev k namišljeni državi sramežljivih, introvertiranih in avtističnih ljudi. Za pridružitev se je odločilo 72 odstotkov glasujočih.

Razstava I DON’T BELONG HERE se je poigrala s pozitivnim izidom takratnega referenduma in predstavila zgodovino tega aktivističnega gibanja proti nadvladi ekstrovertiranih. Na ironičen način je tematizirala represivne vidike državnega aparata, vsiljeno polarizacijo družbe ter relevantnost posameznikove pobude za doseganje nujno potrebnih radikalnih sprememb v skupnosti.

Hamja Ahsan je umetnik, aktivist in kurator, ki živi in dela v Londonu in Maastrichtu. Je avtor knjige Sramežljivi radikalci: protisistemska politika militantnih introvertirancev (Shy Radicals: The Antisystemic Politics of the Militant Introvert) in soustanovitelj festivala ustvarjalnega aktivizma, fanzinov in neodvisnega založništva DIY Cultures

Kuratorka: Yasmín Martín Vodopivec.
Asistentka kuratorke: Simona Jerala.
Koproducent: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

 

»Ko sem na turneji po Združenem kraljestvu predstavljal knjigo, so se ljudje povezali z izmišljenim svetom in državljani Aspergistana s svojimi lastnimi resničnostnimi bitkami v vsakdanjem življenju in v pomanjkanju institucionalnega priznavanja njihovih razlik. Nekateri so si res želeli živeti v državi Aspergistan. Predstavljajte si, da bi obstajala številka za klic v sili, kot je 999, ki bi jo lahko poklical vsakič, ko sem želel pobegniti z zabave? Si predstavljate, da bi institucija parlamenta in razpravni senati dejanje poslušanja prednostno uvrstili nad dejanje govorjenja, nad svoje državljane? Predstavljajte si, da bi bila državna himna preprosto dejanje poslušanja školjke, brez vsakega farsičnega slepomišenja ali javne predstave. Bi bil tak svet mogoč? To je bilo osrednje vprašanje moje knjižne turneje in projekta, ki traja še danes.« (Hamja Ahsan)

»Obiskovalci letošnjega bienala se imajo možnost seznaniti z začetki in razvojem umetnikovega projekta Shy Radicals; tako kot v primeru mnogih drugih najbolj zagrizenih revolucionarnih gibanj bi bila tudi njegova zgodovina lahko podvržena napačnim interpretacijam, če bi se je lotili prepovršno ali pa bi se omejili le na njegovo prevratništvo in utopičnost. Kot radikalni uporniki zoper nadvlado ekstrovertiranosti, kulturo hiperdružabnosti in nasilno pozitivnost se člani gibanja, ki ga je ustanovil Hamja Ahsan, borijo za prekinitev zdaj že brezčasne dinamike neoliberalizma, ki sistematično izganja drugačnost in s tem poskuša utišati sleherno dejanje, ki bi utegnilo sprožiti nenadno spremembo.«
(Yasmín Martín Vodopivec)