Repeticija

13. 5.-21. 8. 2016

Villa Empain, Bruselj, Belgija

Repeticija, gostovanje 31. grafičnega bienala v Villi Empain v Bruslju, Belgija, postavitev razstave.

Arhiv MGLC.

Grafika Roberta Rauschenberga Nezgoda je imela prav posebno mesto na 31. grafičnem bienalu, še posebno na razstavi Gilesa Rounda Ljubljana, 1955. Ta ponesrečeni Rauschenbergov proces iz leta 1962 (ko je pri eksperimentiranju z različnimi tiskarskimi tehnikami uporabljal časopisne matrice in je njegov litografski tiskarski kamen počil) je bil model ljubljanske razstave in je imel še večjo vlogo na razstavi Repeticija, ki je bila zasnovana kot ponovitev razstave 31. grafičnega bienala.

Razstava Repeticija je bila podobno kot razstava Nad tabo/ti zasnovana kot krožni sistem, v katerem so se podobe, predmeti in telesa premikali skozi Villo Empain. Raziskovala je distribucijo grafične umetnosti prek nacionalnih in ideoloških meja in se osredotočala na produktivno moč nesreč. Zgodovinsko zbirko del iz ljubljanskega Mednarodnega grafičnega likovnega centra, ki vključuje tudi Rauschenbergovo litografijo, je izbral umetnik Giles Round in jo prvič pripeljal v Belgijo. Gostitelji so občasno premeščali dela iz zbirke skupaj z deli ustvarjalcev, kot so Sophia Al-Maria, Becky Beasley, Will Benedict, Andrea Büttner, Shannon Ebner, Konstantin Grcic, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Sanya Kantarovsky, Heinz Peter Knes, David Maljkovic, Radenko Milak, Anna Ostoya in Roman Uranjek, kar je povzročalo nepričakovane trke in soočenja.

Izbrana umetniška dela so se premikala po mizansceni, ki so jo tvorili kiparski in filmski prispevki avtorjev, kot so Abbas Akhavan, Nairy Baghramian, castillo/corrales, Mike Cooter, Dexter Sinister, Latifa Echakhch, Deanna Havas, Ištvan Išt Huzjan, Hilary Lloyd, Jumana Manna, Otobong Nkanga, Lydia Ourahmane, Zin Taylor in Erika Vogt, ter širili pahljačo čutnih izkustev, ki jih je ponujala razstava.

Med ustvarjalci, katerih dela smo posodili iz svoje stalne zbirke, so bili Karel Appel, Jim Atlan, Getulio Alviani, Max Bill, Danilo Jejčič, Kosuke Kimura, Lojze Logar, Roberto Matta, Ivan Picelj, Robert Rauschenberg, Gino Severini, Tinca Stegovec, Edvard Zajec in drugi.

Razstava je gostila tudi vzporeden projekt, ki se je vedno znova vpletal in nato spet oddaljil od Repeticije, namreč koreograf Andros Zins-Brosne je uprizoril Že nedovršeno (Already Unmade), novo delo, ki ga je zasnoval prav za Villo Empain.

Kustos in kustosinja: Asad Raza in Nicola Lees.

O Fundaciji Boghossian
Fundacijo Boghossian so leta 1992 osnovali libanonski draguljarji armenskega rodu, Robert Boghossian in njegova sinova, Jean in Albert. Fundacija izvaja socialne in izobraževalne projekte v Armeniji, Belgiji, Libanonu in Švici. Leta 2006 so začeli obnavljati bruseljsko mojstrovino gibanja art deco, Villo Empain. Leta 2010 je bila vila odprta za javnost kot center za umetnost in dialog med vzhodom in zahodom. Od decembra 2015 njeno ekipo vodijo Ralph Boghossian, Asad Raza in generalna direktorica Louma Salamé.