Posebna omemba žirije 33. grafičnega bienala Ljubljana: Xiyadie

10. 6. 2019

Posebna omemba žirije 33. grafičnega bienala Ljubljana: Xiyadie

Xiyadie (1963, Kitajska) je umetnik samouk, ki se ukvarja s tradicionalnimi kitajskimi izrezankami iz papirja. Da bi povedal svojo osebno zgodbo o preobrazbi, je začel ustvarjati dela s homoerotično tematiko. Ime Xiyadie, kar pomeni sibirski metulj, si je izbral sam, ko se je v začetku 21. stoletja kot migrantski delavec preselil v Peking, kjer se je prvič čutil sprejetega na cvetoči gejevski subkulturni sceni. Sibirski metulji, ki lahko preživijo tudi v najostrejših razmerah, so severnjaška bitja, ki kljub neusmiljenemu okolju ohranjajo nečimrnost in svobodo; to močno spominja na tedanje politično okolje kvirovske skupnosti (istospolne odnose so na Kitajskem legalizirali leta 1997).

V poznih osemdesetih letih 20. stoletja je bila Xiyadiejeva rodna provinca Šandži središče ljudske umetnosti, vključno z izrezankami iz papirja, ki izvirajo iz dobe Vzhodnega Hana (25–220 n. št.). Xiyadie to zgodovinsko obliko obrne z upodabljanjem prizorov kvirovske erotike, kjer je homoseksualna moškost za biosfero prav tako bistvena kot oplajanje vrtov in živali. Umetnik v Prebiranju sladkega krompirja (v delu, ki ga je ustvaril v času svoje rezidence v Švicariji) upodablja horizontalnost banalnega, vsakdanjega obreda v primerjavi z vrhuncem spolnih aktov. V svojem delu neposredno postavlja teme, kot sta spolnost in spol, v medije, kontekst in discipline, od koder so bile zgodovinsko izbrisane: od obrti do komunizma.

 

Prizorišče: Galerija Equrna

 

Ne skrbi, mama prede v sosednji sobi (ljubezenski prizor, ko srednješolec doma dela domačo nalogo), 2019; papir, škarje in pigmenti; 140×140 cm.

Z dovoljenjem umetnika.